Маркетинг мерки и решения за хотели след фалита на Thomas Cook

фалита на Thomas Cook

Вижте техните видео коментари по-долу. 

През октомври, ние от Clientric, решихме да създадем нова рубрика „BG tourism after Thomas Cook collapse“, защото искаме да дадем различна гледна точка върху темата с фалита на Thomas Cook. Поканихме експерти като Людмила Маждракова – консултант на едни от най-успешните брандове в сферата на туризма, продуктовия мениджър на нашите партньори от Yield Planet – Piotr Olesinski, както и Theodoros Katsimbras от BookOnlineNow.

Отражение върху туристическия бранш

При световен ръст в сферата на туризма, най-старата туристическа компания в света „Thomas Cook” обяви фалит, който несъмнено се отрази, както на хотелския бранш в България, така и на този в Европа. 

Прогнозите за България са, че хотелският бранш ще бъде пряко засегнат, тъй като чрез туроператора Thomas Cook годишно ни посещават около 200 хил. туристи.

Основният въпрос пред българския туризъм е как да се поучи от ситуацията с фалита на Thomas Cook и по-какъв начин може да направи бизнеса си по-устойчив. Ако основният фокус е само един канал, чрез който се осигурява заетост в хотела, това представлява голям риск, който може да има сериозни последици.

Отражението върху туристическата сфера ще е главно за тези, които не могат да си съберат средствата за изминалия сезон. Потокът от туристи за следващия сезон през 2020 г. вероятно няма да бъде засегнат, защото  TUI и други големи компании в бранша ще завземат отворената ниша. 

Факт е обаче, че през сезон лято 2020 българските хотели ще се борят за привличане на туристите не само помежду си, но и с редица други държави в Европа. Това поставя всеки собственик на хотел в позиция, в която популярността на хотела има все по-голямо значение сред нарастващата конкуренция, наред с политиката му на управление на онлайн каналите му за резервация. Важно е българските хотели да вземат необходими и ефективни мерки още от сега, за да привлекат както повече туристи през следващия сезон, така и да предотвратят евентуални подобни ситуации в бъдеще. 

Мерки и ефективни решения 

За да могат българските хотели да имат ясна визия и стратегия за действие в тази ситуация, ние от Clientric създадохме рубриката „BG tourism after Thomas Cook collapse“. Чрез серия от видеа, ви даваме поредица от съвети по този казус, като сме поканили наши партньори и експерти да споделят своята гледна точка и решения.

Какво споделят Катя Тодорова, CMO & Managing partner | Clientric и Виктор Тодоров, Head of Business Development | Clientric:

В пилотното видео от рубриката ни те акцентират върху основните направления, които хотелиерите е необходимо да приложат и върху които да наблегнат в този момент: работа със собствения бранд, ефективни бюджети за онлайн реклама и диверсификация на каналите. 

  

Във втората част от нашата поредица Катя Тодорова описва конкретни успешни стъпки за противодействие, проблеми, които е добре хотелиерите да имат предвид и да знаят как да решат, както и маркетинг решения за успешна бранд стратегия.  Бизнесът не трябва да зависи само от един канал, а да използва всички ресурси, с които разполага. Разнообразието от канали е важно за изграждането на самостоятелен и популярен бранд.

 

Какво споделя Людмила Маждракова – бизнес консултант:

В третото видео от поредицата сме поканили като гост Людмила Маждракова, която е консултант на топ брандовете в сферата на туризма. В разговор с Виктор Тодоров тя сподели своето мнение за ситуацията с  фалита на Thomas Cook. Според нея някои от хотелиерите, както и различни бизнеси по веригата са застрашени от фалит. Тя изтъкна и колко важно е самото диверсифициране на продажбите чрез различни канали за стабилността на бизнеса. Нейното предложение е в посока на това хотелиерите да си партнират с компании, които са добри в маркетинг, в продажби, както и с туроператори. Според нея друг важен аспект, върху който трябва да наблегнат хотелиерите, е предлагането на цялостна  и комплексна пакетна услуга, чрез която се осигурява пълноценен престой за туристите. 

 

Какво споделя Piotr Olesinski от Yield Planet:

В четвъртото видео ви срещаме с един от нашите партньори в лицето на Yield Planet – едни от най-добрите професионалисти в сферата на онлайн дистрибуция и заетост в хотела по света и у нас.

В първа част продуктовия мениджър Piotr Olesinski коментира един от основните фактори довели до фалита – не навременното адаптиране на най-новите тенденции, свързани с технологиите. Повечето туроператори използват стари методи за продажба, като не обръщат внимание на това какво търсят самите потребители.  Така те имат прекалено високи разходи и малко приходи, и това той отчита това като основен фактор за фалита на Thomas Cook. 

 

Във втората част от неговото интервю той споделя основните стъпки, които трябва да следват хотелите, за да избегнат такъв развой на събития: да бъдат гъвкави спрямо новите технологии и да не разчитат само на един канал за комуникация. Също така, всеки хотел е добре да изгради своя различна продажбена стратегия. Той смята, че туроператорите е необходимо да въведат динамични цени на пакетите. 

 

Какво споделя Theodoros Katsimbras от BookOnlineNow:

В последното видео от нашата поредица поканихме Theodoros Katsimbras от BookOnlineNow. Той сподели, че цялата ситуация ще отвори нови възможности за хотелите в подходите им към потребителите. Акцентира, че е нужно хотелите да инвестират повече в онлайн инструменти и да използват технологиите, а не само и единствено да правят инвестиции във физическия обект или за персонал. Той подчерта също, че е необходимо да се създават и да се инвестира в нови, различни и уникални продукти. Хотелиерите имат много възможности да си партнират с местната общност, например ресторанти и като цяло местния туризъм, за да подобрят своите резултати.  

 

Всички интервюирани експерти от туристическия бранш се обединиха около мнението, че е необходимо хотелиерите да използват диверсификация на своите канали за комуникация и да бъдат гъвкави като интегрират новите технологии в своите бранд стратегии и да следват пазарните тенденции.

Необходимо е бизнеса да има ясна представа за пазара, конкуренцията на него и за това какво търсене има. По този начин може да се вложи оптимизиран и ефективен рекламен бюджет, заложен в подходящите за него канали. 

Ако имате нужда от допълнителни пояснения и безплатна консултация относно маркетинг мерки и решения ще се радваме да ви помогнем.

Ето тук можете да намерите усмивките на „зелените вратовръзки“ на Clientric: 0888599076 или 02/444 99 07, имейл office@clientric.bg или изпратете запитване, ако ви е по-удобно. 

Остави коментар