Онлайн маркетинг за бизнеса ви – защо да? – част 2 9

онлайн маркетинг за бизнеса - част 2

Различавате ли се от конкурентите си визуално? Замисляли ли сте се защо едни фирми са по-добри от други в онлайн позиционирането на бранда си?

След като вече се запознахме с важността на маркетинг стратегията  в  Онлайн маркетинг за бизнеса  ви – защо да? – част 1  (която ви съветваме да прочетете, ако все още не сте) е време да ви разкрием коя е следващата важна стъпка за успеха на бизнеса ви – така наречената бранд идентичност.

Ще конкретизираме  защо ние в Clientric смятаме, че еднаквите бранд идентичност, комуникационен стил и визия ще помогнат на бизнеса ви да бъде възприеман по правилния начин от публиката. Вие  не само ще може да комуникирате правилните съобщения до точните хора, но и да бъдете там, където са клиентите ви и да ги пленявате!

Бранд идентичност и онлайн маркетинг

Да си представим, че брандът ви е човек , който  има много приятели. А сега нека се фокусираме върху един определен човек – този, на който бизнесът ви иска да направи най-голямо впечатление. Ако искате да спечелите най-добрия си клиент, то за вас е важно да му въздействате подобаващо. Как ще го постигнете?  Приготвили сме ви няколко ключови момента, които да ви помогнат да позиционирате бизнеса си успешно.

Еднаквият комуникационен стил и визията способстват за това да  възприемат бранда ви по определен начин. Всяко едно ваше решение оттук насетне би се отразило върху това как ви възприема аудиторията. Ето защо би било добре, ако обмислите предварително каква цялостна визия искате да постигнете (Ако това ви създава известни затруднения, ние  в Clientric сме насреща, за да ви дадем всички нужни насоки, за да изградите печелившия дигитален образ на бранда си).

Цветови усещания

Когато хората посетят сайта ви, първото нещо, което ще забележат е какви са цветовете – какво усещане оставят у клиента. Може би не сте си давали сметка, но всеки цвят може да влияе на потребителите – особено, когато става въпрос за покупка.

Пример за добра практика:

Цветове за уеб сайт

Оранжевото е цветът на социалната комуникация и оптимизма, а розовото изразява безусловната любов, вдъхновението и се свързва с тийнейджърите. Продуктът всъщност е органичен крем, от който се прави сладолед – създателят на идеята споделя на сайта, че иска да възвърне вкуса от детството – използването на розовото не е случайно.

Артистичност или прагматичност

Какъв е вашият шрифт и дали всичко е четивно е избор, който може да направите още, когато обсъждате дизайна на сайта. Дали ще бъде артистично (донякъде би могло да граничи и с нечетивно), какъв ще е размерът на текста и какво ще е  настроението на цялостния дизайн ще спомогне за това клиентите да ви възприемат  по определен начин. Бихте могли да помислите и за  снимките, които са на сайта. Изберете тази визия, която не контрастира с вашия бизнес. Понякога семплото работи повече и въздейства по-силно, всичко е според вашия бизнес и целите, които сте си поставили.

Пример за добра практика:

Gentlemen barber clubs

Разпознаваемост и уникална идентичност

Предложете на клиентите си разпознаваем стил – нещо, което ще забелязват все повече и ще оценяват подобаващо. Хубаво е  визията на сайта ви да отговаря и на визията ви в онлайн пространството. Важно е какви снимки използвате – дали са професионални или не, а също така дали са ваши (със сигурност е по-добре да използвате ваша фотография). Използвате ли определен филтър за снимките, еднакъв размер ли са, какъв е шрифта, който сте подбрали във всички платформи, където публикувате визуални материали?  Ако предположим, че вие създавате история – тази история трябва да може да се продължи от всяка една социална мрежа – затова и е важно да имате еднаква визия.

Последователност и ангажиране

Следването на конкретна стратегия се свързва и с правилното й прилагане. Вашата цел може да бъде намиране на начин (чрез еднаквата бранд идентичност например) да разкажете историята за продукта си и да ангажирате клиентите си. Може да им покажете вашия  продукт или услуга по познат за тях  начин, който да има особено значение. Какви знаци и символи ще използвате, когато управлявате социалните мрежи, както и какво ще бъде заложено на уеб сайта ви, ще ви позволи  да затвърдите представата, която градите за бранда си, а хората да получат добавената стойност. За пример прилагаме наш клиент – ЕСТЕ ресторант >

Este website Clientric

Сами може да се убедите как визията на уеб сайта и тази във Facebook преплитат в себе си корпоративните цветове и създават усещане за стил (постигнато чрез еднаквата визия).

Este restaurant - facebook

Много интересен трик и пример от световната практика е следващият Facebook профил на едно интересно място за брънчове:

Provenance facebook

Забелязвате ли как снимката за кавър всъщност е така „изрязана“ визуално, че създава усещане, че са две снимки – но лявата част на кавъра е с големината на постовете. Красиво, нали?

Разбират ли се посланията ви лесно?

За да предложите еднаква бранд идентичност е хубаво да помислите каква е целта на всичко, което правите за бизнеса си. Кое е съобщението, което искате да предадете на клиентите си? Помислете си така: „Какво впечатление искам да оставя у клиента си? Какво искам да разкаже на приятелите си след като види моят уеб сайт или попадне на Facebook страницата ми“? Ако посетителят съзре различното при вас, то той ще ви стане фен, още преди да е скролнал докрай…

Езикът на всяка една платформа

Понякога поддържането на профилите ви в различните мрежи се оказва далеч не толкова лесна задача, нали? Чудили ли сте се защо се получава така? Всяка една социална мрежа има своите тънкости и трикове. За да бъдете отличаващи се и различни вие бихте могли да обърнете внимание какво „върви“ най-добре  – например в момента нашумяли са съветите в Pinterest, Facebook дискусии, цитатите в Instagram (с красиви снимки за бекграунд) и други интересни практики:

Instagram velizar v

Изграждането на маркетинг стратегии, рекламни кампании, кореспондиращи с емоциите на вашите клиенти, разпознаваемост на марката, промоционални кампании, BTL рекламни стратегии и реализиране на фирмени събития, реклама с Google AdWords и др. са от изключително значение, когато искате да имате най-добрия продукт и бранд. А вие как се грижите за вашата бранд идентичност?

Онлайн маркетинг за бизнеса - Clientric

Ако се нуждаете от допълнителни пояснения и безплатна консултация за онлайн стратегията на вашия хотел или заведение и всичко свързано с иновациите в туризма, ще се радваме да ви помогнем.

Ето тук можете да намерите усмивките на „зелените вратовръзки“ на Clientric: 0888599076 или 02/444 99 07 , имейл office[at]clientric.bg или изпратете запитване, ако ви е по-удобно.


Clientric основа Академия за иновации в туризма, с която помагаме безплатно на всички професионалисти в HoReCa сферата да са запознати с най-новите тенденции за дигиталното туристическо развитие. Ето какво споделя нашият маркетинг мениджър Катя Тодорова:

„Любовта ми към пътуване из красотите на България, в комбинация с ефективността на дигиталния маркетинг и общата ни визия с Андрей Лилов, управител на Clientric и човек с 15 годишен опит в целия туристически бранш, „роди“ Академията. Като личности, които всеки ден се развиват и работят в тази сфера, вярваме, че това е начинът да успеем и допринесем за националния приоритет туризъм – не само на думи. Заедно с екипа ни подбрахме набор от инструменти, които са съвременни, иновативни, базирани на маркетинг, софтуерни и интерактивни решения. Основен фокус ни е да обучим и помогнем на българския туризъм защо да насочи усилията си към увеличаване на директните резервации чрез правилна маркетинг стратегия, увеличаване на каналите за своята онлайн дистрибуция и изграждане на цялостна дигитална идентичност на своя бранд. Резултатите показват до 30% увеличаване на приходите на туристическите обекти с този подход. Мечтаем да видим по-големия % от българския туризъм да показва подобни резултати. Тогава ще сме изпълнили мисията си!“