Детски лагер в хотела – Из българския туризъм

детски лагер

Имате ли готовност да посрещнете повече деца в хотела?

Да, сезонът на тиймбилдинга е тук, както и на семинарите, конференциите и лагерите!  Вече ви разказахме кои са първите „6 стъпки за успешен тиймбилдинг в хотела„, но лесно ли е да се спечелят най-малките посетители?

Една лична история на наши приятели по повод детски лагер ни накара да се замислим колко усърдна работа има за вършене все още, за да можем спокойно да заявим, че в България се предлагат качествени хотелски услуги в малки и големи градове. Вярваме, че с по-често напомняме и чрез споделяне на подобни истории все повече хора ще очакват, ще търсят, ще искат добро отношение и качествена услуга, а от другата страна съответно ще търсят начини как да го постигнат и ще искат да наемат най-добрите служители. Резултатът ще бъде позитивни ревюта, препоръки и пълна заетост на хотела.

Днешната история е кратка, но съдържа някои от основните все още проблемни моменти, които често ние самите, а и наши близки срещаме, когато използваме хотелски услуги.

От мениджмънта на хотела би трябвало да обръщат внимание на всеки детайл, особено когато хотелът ще посреща голяма група от туристи. Да кажем, че престоят може да бъде кратък – до 3 дни и сравнително по-дълъг – 5-7 дни. Днешната история е за по-дълъг престой и съответно повече очаквания, а лагерът не е просто детски лагер, а оздравителна програма.

„Останахме разочаровани в първите няколко минути, когато пристигнахме в хотела, а причината бе, че обявената информация в сайта на хотела и действителното състояние на базата се различава коренно – тук говорим за описанията на сайта (всичко работи, всичко е перфектно) и за красивите снимки, които явно са правени преди много време и са обработвани достатъчно, за да не отговарят на това, което видяхме.

Накратко ще кажем, че децата не се чувстваха особено комфортно поради ред обстоятелства, а ние бяхме принудени всяка минута да разговаряме с лице от хотела, за да можем да уредим поне наполовина приятен 7-дневен престой за малчуганите.

Няколко проблемни точки по време на нашия детски лагер:

Неработещ SPA център

Детски лагер в хотела

Туроператор ни увери, че ако времето е лошо има работещ SPA център и закрит басейн – важна част, за да може през една част от времето децата да бъдат там. Това за съжаление се оказа невярно. Басейнът беше празен и получихме категоричен отказ да бъде пуснат през следващите няколко дни.

Ниска хигиена на спалните помещения и бани

Имаше паяжини и мухъл, а миризмата на застояло ни подсещаше, че в хотелския комплекс не са се подготвили добре за гостите си.

Неподдържан външен басейн с плесен

неподдържан басейн

Имаше отлепени плочки в самия басейн, които нараниха краката на децата, а освен това липсваше качествена дезинфекция на басейна по време на целия ни престой.

Липса на климатици и комарници

Където имаше комарници, те бяха скъсани. Имаше много насекоми и това също въздействаше негативно върху децата.

Лоша хигиена на посуда и прибори

Това се отнасяше главно за каните и чашите – радваме се, че поне храната беше вкусна!

Вода от чешмата

Вода от чешмата

Вместо платената минерална вода ни наливаха вода от чешмата в кани, а когато попитахме защо калкулират в крайната цена минерална вода (а ни дават чешмяна), получихме отговор: „Защото тя е „планинска“.

Завършваме с това, което ни направи най-неприятно впечатление – грубото отношение от страна на ръководството на хотела. Дали сред причините е това, че бяхме предплатили целия престой или нещо друго, няма как да знаем. Оказа се, че има сватба в хотела, за която не ни бяха предупредили. Все пак успяхме да се уговорим силният шум да бъде до 1 часа. Когато обаче вече минаваше 3 часа, а децата стояха будни заради шума, се свързахме с мениджъра на хотела. Сред част от фразите и изразите, които чухме бяха „Е само вие ли имате болни деца?“ именно по повод тази сватба. Друга случка беше свързана с топлата вода. Пуснахме кранчето и оставихме водата да тече над 10 мин., но топла вода нямаше. След като потърсихме помощ от хотела, получихме отново прекрасно отношение:  „Вие не знаете как да си пуснете топлата вода, не знаете как да си пуснете кранчето“. Освен това, по време на престоя ни разбрахме, че сме много претенциозни, отново реплика на собственика.

За нас този лагер беше труден по ред причини, но борихме лошите случки с човечност и повече усмивки от наша страна и успяхме да си изкараме незабравимо!

detski lager

P.S. Надяваме се и децата дълго да помнят забавните мигове!„

Знаем, че след края на този разказ сте се усмихнали и така трябва да бъде. Не всичко е толкова черно, колкото ни се струва, нали?

Няколко препоръки, които ни идват на ум, след тази история.

Как да накарате гостите на хотела да бъдат щастливи по време на престоя си?

  • Винаги обновявайте съдържанието на сайта си – това включва снимки, информация за работещи/неработещи услуги в момента. Ако в подобен случай лъжлива информация е подадена от туроператор, то ваша отговорност би било да поместите нужната информация на сайта си.
  • Хигиената често пъти се споменава като TOP причина гостите да не се насладят на 100% на престоя си – качествените кадри, както и честата проверка дали се извършва правилно почистване на стаите, ще ви помогнат да предлагате наистина добра услуга.

<<ИДЕЯ>> Ако нямате подобен списък, то разпишете всички дейности, които трябва да направи почистващият персонал за всяка една стая/коридор/баня. По този начин вие може да следите дали всички задължения са свършени, а служителите ще се чувстват добре, знаейки че са направили всичко по списъка. Същото важи и за почистването на SPA зоната и басейните.

  • Проверявайте изправността на всички уреди в хотела – ако предлагате климатици, нека имате персонал, който да се грижи за тях и да знаете в какво състояние са в момента.
  • Проявявайте еднакво отношение към всички гости без значение от обстоятелствата и спазвайте добрия тон на комуникация. Не забравяйте, че понякога някои от гостите ви имат нужда от малко по-специално отношение.

Това са нашите основни насоки. Разбира се най-важното е да бъдете човечни, да бъдете готови да изслушвате гостите си и да ги посрещате и изпращате с усмивка. Ако и вие имате интересна история от български хотел, която искате да ни споделите, не се притеснявайте да го направите! ?

Ако имате нужда от допълнителни пояснения и безплатна консултация как да се справите с подобни възникнали ситуации в хотела и всичко свързано с иновациите в туризма, ще се радваме да ви помогнем.

Ето тук можете да намерите усмивките на „зелените вратовръзки“ на Clientric: 0888599076 или 02/444 99 07, имейл office[at]clientric.bg или изпратете запитване , ако ви е по-удобно.

 

 

Остави коментар