Оптимизиран хотелски уебсайт за лесно ориентирaне на потребителите 6

хотелски уебсайт

Добре оптимизираният хотелски уебсайт се грижи за пълноценното потребителското изживяване

Вече ви споделихме някои добри практики за ангажиране на потребителите чрез уебсайт, с които да затвърдите онлайн представянето си и бранда. В настоящата тема ще обърнем внимание как добре организираното навигационно меню, помага на потребителите да се ориентират по най-лесния начин във вашия хотелски уебсайт.

Сред първите изисквания за един хубав и добре планиран хотелски уебсайт са грижа за потребителското изживяване и отговор на конкретните нужди на клиента. След това идва неговият ясен призив за действие и елегантност, съчетани в модерен дизайн. За да постигнете желания добър резултат, е необходимо да се съчетаят няколко изключително важни фактора – маркетинг, дизайн и програмиране.

Вижте краткото ни интерактивно видео по темата, след което ще преминем към три от най-важните стъпки и препоръки за лесно ориентиране на потребителите в един хотелски уебсайт, които ще покрият основните изисквания или с около 20% усилия, ще постигнете 80% ефективност – т.нар принцип на Парето

1. Начална страница

Световните тенденции ни посочват, че все по-актуални стават страниците с т. нар безкраен скрол. Повлияни от доминирането на Facebook, например, много брандове започват да го прилагат в своите уебсайтове – особено сайтове със споделяне на много ежедневна информация. Някои от най-значимите примери в тази посока са: Times.com и Graphicstock.com. В Times.com споделят публична информация, че успяват да намалят значително своя Bounce rate след промяната.

Bounce Rate – показател, с помощта на който може да се разбере до каква степен съдържанието на страницата е интересно за потребителите. Ако той е висок, то потребителите не се задържат дълго на конкретната страница и е препоръчително да се потърсят причините за това.

Ясно е, че това ще са бъдещите тенденции. А сега да видим как може да ги изпозлваме и в хотелските сайтове. 🙂

Според нас, тъй като основната цел на един хотелски сайт е да продава и да информира потребителите – добре е най-важната информация да бъде най-отгоре. При наличието на скролер може да се поставят ориентиращи стрелки, указващи, че страницата продължава надолу и може да има информация, която потребителите не трябва да пропускат. Важна характерност за началната страница е, че бутонът за резервации и основната информация, която ще привлече най-много внимание, трябва да бъдат позиционирани най-отгоре на страницата.

хотелски уебсайт

А ето и един хубав пример за добре подредена начална страница:

хотелски уебсайт

2. Навигационно меню

Навигационното меню е препоръчително да се позиционира най-отгоре на видимо място с опция, когато се скролва надолу по сайта – то да остава статично, за да може по всяко време потребителят да премине към друга страница. Това, на което е необходимо да обърнете внимание и това, което забелязахме, че има най-голяма ефективност е, че директният резервационен канал Booking Engine, е най-добре да присъства като неразделна част под навигацията в хедъра.

хотелски сайт

И запомнете да посочите данни за контакти и връзки към социалните мрежи в най-долната част – футъра.

хотелски сайт

Ето и най-важните менюта, които е необходимо да присъстват в основната навигация:

  • информация за самия хотел;
  • видове помещения, които се предлагат;
  • цени и специални оферти;
  • услуги – основни удобства (спа, басейни, голф, детски кът, конферентни зали) и допълнителни (трансфер до летище, екскурзии);
  • галерия;
  • контактна форма;

3. Widget

Widgets са графични интерактивни компоненти, предлагащи богато функционално разнообразие от възможности за представяне на информацията.

Ако искате вашият хотелски сайт да бъде в крак с последните тенденции и да е максимално функционален, може да се имплементира Booking Engine, който да е свързан с контактната форма за резервации или хотелски резервационен софтуер. Могат да се добавят widget-и от онлайн дистрибуционни и социални канали, като Facebook, Tripadvisor, даващи опция за оценка на хотела и споделяне на коментари, като бутоните могат да са активни и неактивни. Също така добра опция са и widget-и за прогноза за времето на населеното място, в което се намира хотелът.

Weather widget

хотелски уебсайт

Booking Engine widget

хотелски уебсайт

Ако имате нужда от допълнителни пояснения и безплатна консултация относно добрите практики, свързани с оптимизирането на вашия хотелски уебсайт и всичко свързано с иновациите в туризма, ще се радваме да ви помогнем.

Ето тук можете да намерите усмивките на „зелените вратовръзки“ на Clientric: 0888599076 или 02/444 99 07, имейл office[at]clientric.bg или изпратете запитване, ако ви е по-удобно. ?


Clientric основа Академия за иновации в туризма, с която помагаме безплатно на всички професионалисти в HoReCa сферата да са запознати с най-новите тенденции за дигиталното туристическо развитие. Ето какво споделя нашият маркетинг мениджър Катя Тодорова:

„Любовта ми към пътуване из красотите на България, в комбинация с ефективността на дигиталния маркетинг и общата ни визия с Андрей Лилов, управител на Clientric и човек с 15-годишен опит в целия туристически бранш, „роди“ Академията. Като личности, които всеки ден се развиват и работят в тази сфера, вярваме, че това е начинът да успеем и допринесем за националния приоритет туризъм – не само на думи. Заедно с екипа ни подбрахме набор от инструменти, които са съвременни, иновативни, базирани на маркетинг, софтуерни и интерактивни решения. Основен фокус ни е да обучим и помогнем на българския туризъм да насочи усилията си към увеличаване на директните резервации чрез правилна маркетинг стратегия, увеличаване на каналите за своята онлайн дистрибуция и изграждане на цялостна дигитална идентичност на своя бранд. Резултатите показват до 30% увеличаване на приходите на туристическите обекти с този подход. Мечтаем да видим по-големия % от българския туризъм да показва подобни резултати. Тогава ще сме изпълнили мисията си!“